|
Повратак на претрагу пројеката
| Примена ХАЦЦП стандарда у настави | | |
| УМНОЖАВАЊЕ - Увођење ХАЦЦП, међународног стандарда за безбедност хране, у школски програм, као и модела за размену наставне праксе и метода, биће од користи будућим генерацијама студената. Школски партнери у комерцијалном сектору ће уградити нова знања у свакодневни рад,
што даље доприноси ефекту умножавања овог пројекта. | | |
| Средња економска школа - Сомбор
| | |
| 30.188,00 EUR | | |
| 28.588,00 EUR (94,70%) | | |
| 15 | | |
| пандан | | |
| Савремени образовни системи често нису у могућности да одговоре на стручне потребе тржишта рада. Запослени у Средњој економској школи Сомбор у српско - мађарском пограничном региону су желели да се позабаве овим проблемом, са посебним фокусом на прехрамбену индустрију. Уз помоћ мађарске партнерске школе, увели су међународни стандард за безбедност хране ХАЦЦП у наставни план и програм. Ово је, такође, захтевало обимну обуку наставника и модернизацију опреме и наставних метода. Нови стандарди у подучавању, прекогранично партнерство и мрежа контаката са индустријом која је успостављена током рада на овом пројекту, претворили су школу у једну од водећих сила локалног развоја пограничног региона. | | |
| Овај пројекат је за резултат имао оснивање новог Одељења за угоститељство и ресторанске услуге у Средњој економској школи у Сомбору, у сарадњи са мађарским партнером.
Пројектне активности су се састојале од реновирања и опремања Одељења за угоститељство и ресторанске услуге у школи, уз организовање обука за наставнике, размену знања и информација, заједничке промотивне активности и припрему информативног материјала.
Спроведене активности довеле су до следећих резултата:
- Развој нових стратегија за прекограничну сарадњу;
- Успешно обучени наставници и опремљени објекти (17 наставника је обучено кроз семинаре "Употреба ХАЦЦП стандарда у теорији и пракси", направљени су одговарајући наставних материјала, набављено је 180 комада техничке опреме у складу са ХАЦЦП стандардом);
- Стечена знања и искуства (8 ученика виших разреда и 2 наставника из Сомбора су посетили школу "Јулија Бањај" у Баји, и примили посетиоце из Мађарске);
- Одржан је Први прегледни фестивал националних кухиња;
- Припремљена је вишејезична збирка рецепата националних кухиња региона Бач-Кишкун и западне Бачке под називом "Сесков кувар";
- Одржана су два округла стола у оба партнерска града;
- Направљен је двојезични вебсајт, бројне ТВ и радио-емисија, новински чланци, презентације пројекта, конференције за новинаре. | | |
| Пројекат је постигао свој циљ и обезбедио континуитет у сарадњи између образовних институција у пограничној области, чиме су створени предуслови за економски развој и конкурентна предност међу ученицима завршних разреда тих школа.
Додатна вредност пројекта лежи у континуираној размени искустава, наставне праксе и метода, обезбеђујући одрживости пројекта.
Главне циљне групе пројекта су образовни координатори, наставници, ученици школе, као и локална предузећа и пословна удружења.
Нови образовни стандарди базирани на ХАЦЦП ће повећати потенцијал ученика на тржишту рада. Уз релативно мала улагања, школа је омогућила генерацијама ученика да у будућности добију квалитетно образовање у складу са међународним стандардима у веома релевантном сектору који нуди много могућности за запослење.
Школа очекује даљи развој образовања хотелских и ресторатерских стручних профила, и предвиђа упис великог броја ученика у наредним годинама.
Пословни сектор ће имати користи од квалификованијег особља које ће пружати бољи квалитет услуга.
Представници регионалних и локалних власти и пословног сектора су били информисани о резултатима пројекта и његовим циљевима путем конференција за штампу и других промотивних активности. | | |
| Кристина Ашковић Министарство за европске интеграције, Сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње +381 11 3061 192 kristina.askovic@mei.gov.rs | | |
|
Документи
|
|
|
|
|